tisdag 19 november 2013

VARFÖR DU SKALL UNDVIKA SOJA

Soja produkter bearbetas till olja (matfett, margarin, matolja och salladsdressingar) och mjöl. Till exempel  "sojalecitin" som finns i många av dina livsmedel och hushållsartiklar. Nya bevis har kommit som visar att soja har en negativa påverkan på hälsan (och miljön).  Hälsa farorna med soja.

1. Nedsatt immunförsvar - Soja innehåller hormonstörande kemikalier som kallas fytoöstrogener (specifikt Genistein och Daidzein) (1, 2, 3). De påverkar de reproduktiva organen samt immunförsvaret. I en studie fann att möss som behandlats med genistein (soja isoflavone) hade mindre interferon (IFN)-gamma i odlingssupematanter (4) jämfört med möss som behandlats med olja. Interferon-gamma är ett cytokin som är avgörande i medfödd och adaptiv immunitet mot virala och bakteriella infektioner och tumörkontroll. Minskade nivåer av denna molekyl innebär minskad immunitet och minskad tumör kontroll.

2. Nedsatt fortplantningsförmåga - Sojaisoflavoner sett i punkt 1 (ovan), är strukturellt liknar endogena östrogener och visa både östrogena och svaga anti-östrogena aktiviteter (5). Nedsatt fertilitet och reproduktionsstörningar tarmkanalen kan vara ett resultat av nämnda aktiviteter. I honråttor som exponerats för höga doser av isoflavoner sin fertilitet minskade (6, 7) och hade förändrat estrous cykling (8) - det ledde också till ökad livmodervikt och epitelceller höjd som kan bidra till cystor på äggstockarna. Studier gjorda med hanråttor hade ingen funnit effekter på sexuell mognad, preputial separation, fertilitet, antalet spermier eller testosteronnivåer (8).

3. Sköldkörtelstörningar - Soy-innehållande livsmedel och deras isoflavoner kan påverka sköldkörtelns funktion. I en studie som de undersökte om bröst-och soja-haltiga utfodringar formeln spädbarn var förknippade med utvecklingen av autoimmun sköldkörtelsjukdom hos barnen (9). "Det fanns ingen skillnad i frekvens och varaktighet av amning i tidiga liv bland de tre grupper av barn. Däremot var frekvensen av utfodringar med sojabaserad mjölk formler i tidigt liv betydligt högre hos barn med autoimmun sköldkörtelsjukdom (prevalens 31%) i jämförelse med sina syskon (prevalens 12%, chi 2 = 7,22 med kontinuitet faktor, p mindre än 0,01), och friska nonrelated barn kontroll (prevalens 13%, chi 2 = 5,03 med kontinuitet faktor, p mindre än 0,02) "(9). Detta tyder på att mata spädbarn soja är associerad med autoimmun sköldkörtelsjukdom under de första åren. annan studie fann att föreningar i sur metanol extrakt av sojabönor hämmar tyroideaperoxidas-(TPO) katalyserade reaktioner som krävs för normal syntes av sköldkörtelhormon (10). Hämning av syntes av sköldkörtelhormon kan leda till struma och sköldkörtel neoplasi. 

4. Hjärnskada - I större studie med 3734 äldre japansk-amerikanska män, hade de som konsumerade mest soja under medelåldern en 2,4 gånger högre risk att utveckla Alzheimers sjukdom senare i livet (11, 12). Dessa män konsumerade tofu minst två gånger i veckan och hade mer kognitiv försämring än dem som aldrig åt eller bara sporadiskt konsumerade tofu. Dessa forskare fann också att hög konsumtion av tofu under medelåldern var associerat med lägre hjärnans vikt. 574 av de män bedömdes för hjärnan förtvinar med en MRI maskin, och även hjärnan krymper naturligt uppstår med åldern, hade de män som åt mer tofu "en överdrift av de vanliga mönstren vi ser i åldrandet" (11, 12). 

5. Spädbarn - Problem med spädbarn och soja, särskilt för mödrar som väljer att använda soja-modersmjölkersättning istället för amning. Enligt Mary G. Enig, Ph.D., "den mängd fytoöstrogener som finns i en dag är värt soja modersmjölksersättning motsvarar 5-piller." Sojaodersmjölksersättningar innehåller höga halter av isoflavoner, och utsätta spädbarn till denna dagliga intag equivocates till en 6-11 gånger högre isoflavone exponeringen (baserad på kroppsvikt) än den dos som skapar hormonella förändringar hos vuxna konsumerar sojaprodukter. När spädbarn testades för isoflavone koncentrationer som cirkulerar i blodet, var nivåerna 13,000-22,000 gånger högre än naturligt östrogen koncentrationer i de tidiga åren (13, 14). Största problemen kring Soy Ett. Genetisk modifiering (GMO) - Visste du att upp till 91% av soja som odlas i USA är genetiskt modifierade (GM)? De sojabönor är speciellt utvalda så att de kommer att motstå den giftiga herbicideroundupen. Detta innebär att sojabönorna själva är laddade med denna giftig pesticid. Dessutom är gener från bakterier som producerar ett protein som är främmande för den mänskliga mattillförseln infördes även generna av sojabönor anläggningen, vilket gör detta matpunkt en un-naturlig mattillförsel. två. Innehåller gifter: "anti-näringsämnen", hemagglutinin, goitrogens, fytater - Anti-näringsmässiga faktorer såsom saponiner, soyatoxin, fytater, proteashämmare, oxalater, goitrogens och östrogener alla störa vår protein-enzymer och resulterar i dålig matsmältning och därmed dålig hälsa. Sojabönor innehåller även hemagglutininer som fungerar som koagulering-framkallande ämnen (orsakar röda blodkroppar att hålla ihop). Detta gör våra röda blodkroppar inte kan absorbera syre och fördela det i hela kroppen. goitrogens är en kategori av livsmedel som främjar bildandet av struma (förstorad sköldkörtel) - och sojaprodukter faller i den kategorin. De blockerar syntes sköldkörtelhormon och hindrar jod metabolism. sojabönor har en av de högsta fytat nivåerna av någon säd eller baljväxt. Fytater hindrar upptaget av mineraler som kalcium, magnesium, järn och zink genom bindning till metalljoner och hindra dem från att komma in i cellerna i kroppen. 
många veganer konsumerar soja produkter, och är beroende av dem för absorption av dessa exakta mineraler, kan de göra precis tvärtom. 3. Innehåller Isoflavoner - Soja innehåller isoflavoner genistein (sett tidigare) och daidzein. Isoflavoner är en typ av fytoöstrogener som liknar människans förening som kallas östrogen. Fytoöstrogener har visat att blockera hormonet östrogen och kan få allvarliga effekter på mänskliga vävnader såsom störa endokrina funktioner, vilket orsakar infertilitet, och främja bröstcancer hos kvinnor. 4. Toxiska nivåer av aluminium och mangan - Aluminiumtankar används för att bearbeta och syra-tvätt sojabönor före konsumtion. Aluminium partiklar från tankarna är direkt absorberas i sojabönor, och resulterar i höga aluminium koncentrationer i bönan. Soja modersmjölksersättning innehåller också mangan nivåer 80 gånger högre än den som finns i bröstmjölk (15, 16). 5. Soya modersmjölksersättning - isoflavonerna i soja modersmjölksersättning är av stor betydelse för nya och väntar föräldrar som väljer att flask föde istället för amma. Nästan 20% av amerikanska barn får mjölkersättning av soja. Som ses i hela den här artikeln, är det tydligt att de isoflavoner i soja negativt kan påverka ditt barns hälsa (försämra sexuell utveckling och reproduktiv hälsa).

Sojaprodukter som är bra för dig är fermenterade sojaprodukter såsom:

1. Tempeh - jästa sojabönor som är fast och har en nötig, svamp-liknande smak 
2. Miso - jästa sojabönor pasta som är ganska salt och som vanligen används i misosoppa 
3. Natto - klibbiga fermenterade sojabönor med en stark, ost smak 


Soy Sauce - jästa sojabönor, salt & enzymer sojaprodukter som bör undvikas: - 
Tofu - TVP (Textur vegetabiliskt protein) eller sojaproteinisolat - Sojaolja - Sojamjölk - Sojaost, soja glass, soja yoghurt - Soja"kött" - Sojaprotein - Edamame - Soja modersmjölksersättning 

Undvik alla bearbetade livsmedel! Många förpackade livsmedel innehåller soja. Vad ska man äta istället av soja? 
Som ett alternativ till ovanstående lista kan du äta: 
Tofu - istället , äta tempeh (ungefär samma, bara tätare) - 
Sojaolja - använd olivolja, hampfrö olja, kokosolja, etc. - 
Sojamjölk - använd hampa, ris, mandel, kokos eller havremjölk -
Soja ost, soja glass, soja yoghurt - Använd i stället vanlig ost (mycket bättre än soja ost), och kokos eller banan glass (du kan använda bananer som en yoghurt också om du ville - bara mosa upp dem)! - 
Sojaprotein - använd , hampa protein  
Soja välling - använd modersmjölkersättning som är sojafri.

Källor: (1) Colborn, T., Vom Saal, F., & Soto, A. (1993) Effekter av hormonstörande kemikalier på djur och människor. Environmental Health Perspectives, 101, 378-384. (2) Poon, B., Leung, C., Wong, C., & Wong, M. (2005) Polyklorerade bifenyler och klorerade organiska bekämpningsmedel i mänsklig fettvävnad och bröstmjölk samlas in Hongkong. Archives of miljöförorening och toxikologi, 49, 274-282. (3) Irvine, C, Shand, N., Fitzpatrick, M., & Alexander, S. (1998). Dagligt intag och utsöndring av genistein och daidzein av spädbarn matade soja-eller mejeri-baserade modersmjölksersättning. American Journal of Clinical Nutrition, 68, 1462-1465. (4) Calemine, J., Zalenka, J., Karpuzoglu, E., Ward, D., Lengi, A., & Ahmed, S. (2003) Den immun system för geriatriska möss moduleras av östrogena hormonstörande (diethylstillbestrol, alfa-zearalanol, och genistein): effekter på interferon-gamma. Toxikologi, 194, 115-128. (5) Mitchell, J., Cawood, E., Kinniburgh, D., Provan, A., Collins, A., & Irvine, S. (2001) Effekten av en fytoöstrogen kosttillskott om reproduktiv hälsa i normala män. Klinisk vetenskap, 100, 613-618. (6) Jefferson, W., Padilla-Banks, E., & Newbold, R. (2005) Negativa effekter på kvinnors utveckling och reproduktion i CD-1 möss efter neonatal exponering för fytoöstrogen genistein på miljömässigt relevanta doser. Biology of Reproduction, 73, 798-806. (7) Jefferson, W., Padilla-Banks, E., Goulding, E., Lao, S., Newbold, R., & Williams, C. (2009) Neonatal exponering till genistein stör förmågan hos hanmöss reproduktionsorgan att stödja utvecklingen preimplantationsembryot och implantation. Biology of Reproduction, 80, 425-431. (8) Dinsdale, E., & Ward, W. (2010) Tidig exponering för soyisoflavones och effekter på reproduktiv hälsa: en översyn av human-och djurstudier. Näringsämnen, 2, 1156-1187. (9) Fort, P., Moses, N., Fasano, M., Goldberg, T., & Lifshitz, F. (1990) Bröst och soja-formel matning i tidig barndom och förekomsten av autoimmun sköldkörtelsjukdom hos barn. . Journal of American College of Nutrition, 9, 164-167 (10) Divi, R., Chang, H., & Doerge, D. (1997) Anti-thyroid isoflavoner från soja: isolering, karakterisering och verkningsmekanismer. Biochemical Pharmacology, 54, 1087-1096. (11) Vitt, L., Petrovitj, H., Ross, G., & Masaki, K. (1996) Association of mid-life konsumtion av tofu med sent liv kognitiv svikt och demens : Honolulu-Asien åldrande studien. Femte internationella konferensen om Alzheimers sjukdom, 487. (12) Vitt, L., Petrovitj, H., Ross, G., Masaki, K., Hardman, J., Nelson, J., Davis, D., & Markesbery, W. (2000) Brain, åldrande och medelåldern tofu konsumtion. Journal of American College of Nutrition, 19, 242-255. (13) Cassidy, A., Bingham, S., & Setchell, K. (1994) Biologiska effekter av en diet av sojaprotein rikt på isoflavoner på menstruationscykeln av premenopausala kvinnor. American Journal of Clinical Nutrition, 60, 333-40. (14) Setchell, K., Zimmer-Nechemias, L., Cai, J., & Heubi, J. (1997) Exponering av spädbarn till fyto-östrogener från soja- baserade modersmjölksersättning. Lancet, 350, 23-27. (15) McGraw, M., Bishop, N., Jameson, R., Robinson, M., O'Hara, M., Hewitt, C, & Day, J. (1986 ) Aluminium i mjölk formler och intravenösa vätskor som används hos spädbarn. Lancet, 1, 157. (16) Dabeka, R., & McKenzie, A. (1987) Bly, kadmium, och nivåerna fluorid i marknaden mjölk och formler spädbarn i Kanada. J Assoc Off Anal Chem, 70, 754-57. Ytterligare Read More:
 http://www.whydontyoutrythis.com/2013/09/10-reasons-to-avoid-soy-at-all-costs.html | Follow us on Facebook: http://www.facebook.com/whydontyoutrythis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar